Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis în mod anonim, referitor la un abuz comis în Colegiul Național Iași
„Buna ziua! Sunt elev de 6 ani in Colegiul National, și in fiecare an realizez ce mediu toxic școlar este din ce in ce mai mult. Sunt in clasa a 10-a, iar diriginta mea din liceu continua sa abuzeze de puterea ei. Acum o săptămâna o colega a fost lăudata pentru ținuta ei de diriginta( o cămașa albastra, larga, și o fusta neagră, 2 palme deasupra genunchiului, larga). In schimb, astazi, profesoara mea diriginta m-a scos in fata întregii clase, spunând ca sunt ‘dezbracata’ dacă îmi ridic mâinile. Din fericire, atat fusta mea cât și bluza mea erau suficient de lungi, astfel incat la cererea dirigintei sa ma ridic pe varfuri și sa ridic mâinile sus, cu spatele la clasa pentru a verifica lungimea fustei mele, nu a fost nimic descoperit( pentru ca ținuta mea era decenta). Consider ca este o forma de bullying din partea profesorului fata de elev, iar dacă intr-adevăr fusta mea ar fi fost prea scurta, dacă ridicam mâinile in fata tuturor colegilor mei? Aceasta nu este o discuție ce trebuie purtată in privat? De asemenea, in aceeași zi am iesit de 2 ori la tabla, la 2 profesori diferiti, fără niciun comentariu sau problema.”
Răspunsul echipei EduLeaks: Cazul prezentat de persoana care ne-a sesizat este unul cutremurător și arată realitatea unui sistem de învățământ care pune mai mult accent pe impunerea autorității profesorilor decât pe a face elevii să se simtă în siguranță la școală. Demnitatea oricărei persoane, cu precădere a copiilor și tinerilor este garantată de multiple acte normative, atât la nivel european, cât și la nivel național, iar nimeni nu poate supune pe o altă persoană la comportamente umilitoare. Fapta cadrului didactic poate, în funcție de circumstanțe, să îi atragă atât răspunderea disciplinară, civilă, cât și una penală.
Recomandăm realizarea unei reclamații scrise la conducerea unității de învățământ, inspectorat și, în ipoteza în care problema nu e rezolvată, la Ministerul Educației. Totodată, dacă te-ai simțit lezată, poți cere despăgubiri în civil sau, în ipoteza în care fapta a fost de o gravitate ridicată și simți că ți-a cauzat o traumă, poți analiza oportunitatea unui denunț penal.
DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.