EduLeaks #21 – colegii mei cumpără lucrări de licență

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis de o persoană în mod anonim referitor la un abuz comis în municipiul Timișoara.

Nu stiu daca e abuz, dar am colegi care plagiaza la lucrarile de licenta sau si le cumpara de la site-uri care asta fac. Unde as putea denunta acest lucru?


Răspunsul echipei EduLeaks: 
Conform art. 259 din Legea învățământului universitar nr. 199/2023:

„Articolul 259
(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale.
(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.
(3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(…)

(6) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (5) se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior.

Legislația în vigoare prevede, deci, două aspecte. Primul este sancționarea persoanelor care cumpără lucrări de licență pentru a le prezenta în vederea promovării, dar și faptul că de sancționare se vor ocupa polițiștii din cadrul MAI, la solicitarea universităților. Ca atare, un prim pas ar fi să sesizezi conducerii Universității aceste aspecte, urmând ca mai apoi, dacă nu se iau demersuri, să contactezi poliția în vederea reclamării persoanelor care încalcă legea.


DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.