EduLeaks #20 – profesorul ne obligă să cumpărăm culegeri

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis de Cosmin referitor la un abuz comis în municipiul Timișoara.

Este normal să trebuiască mereu la început de an să plătim toate manualele extra și culegerile pe care ni le bagă pe gât profesorii și ne amenință că nu trecem clasa dacă nu ne facem tema din ele??


Răspunsul echipei EduLeaks: 
Manualele școlare parte din bibliografia materiei trebuie să fie asigurate de unitățile de învățământ pentru elevi, existând în acest sens o prevedere legislativă expresă la art. 7, lit. g) din Statutul Elevului:

 

„g) dreptul de a beneficia de manuale școlare gratuite pentru elevii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, conform legii;”

 

În acest sens, este interzis ca profesorii să oblige elevii să cumpere anumite manuale școlare/culegeri și să condiționeze notarea de acest fapt. Notarea elevilor trebuie să se facă raportat la acumularea cunoștințelor și dobândirea comptențelor elevilor, iar nu raportat la îndeplinirea unor sarcini acordate acestora din materiale de curs care nu sunt puse la dispoziție în mod gratuit. În acest sens, profesorul nu a acționat în mod legal.

DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.