Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis de Andrei D. referitor la un abuz comis în Universitatea de Vest din Timișoara:
„Licenta: O profesoara a fost 101% pe fata biased in examinare, fara sa ofere explicatii pe analiza de proiect final si a dat note in functie de cat de mult i-a placut fata ta. Master: O profa a refuzat sa predea (cand era online cu Covid) si tipa punea pe altii sa rezolve probleme (desi erau studenti si era prima data cand au vazut asa ceva), respectiv la examen intreba inainte sa dea nota \de la ce facultate esti?\” Si in functie de asta dadea nota. Doctorat: Profesor si-a bagat papanasul si a facut un \”curs\” in care ne-a irosit timpul nu vb despre subiect ci despre povestile lui din tinerete si despre \”SCLAVIE UNIVERSITARA\” si dupa mi-a spus ca nu imi pune nota (desi indeplinisem conditiile acceptate verbal – ca nu avea NIMIC scris nici un amarat de suport de curs care era necesar legal) si ma invita sa facem \”pe branci\” intr-o zi sa discutam despre ce ar fi trebui sa discutam in saptamanile alocate in semestru pe care le-a folosit sa vb de tinerete si ce-i venea lui in minte.”
Răspunsul echipei EduLeaks: În primul rând, dorim să-i mulțumim Biancăi pentru apreciere. Scopul proiectului Monitorul Educației a fost acela de a crește măcar puțin calitatea actului educațional din România prin monitorizarea celor ce iau deciziile în sistem și aducerea la cunoștința publicului a abuzurilor sesizate.
Referitor la situația de la licență, dacă există multiple mărturii ale studenților cu privire la acest comportament, ar trebui să realizați o sesizare către Comisia de Etică din cadrul Universității cu privire la atitudinea cadrului didactic și încălcarea Codului de Etică al Universității. Referitor la notele obținute, recomandăm să fiți atenți la conținutul baremului și să îl contestați dacă considerați că are itemi punctați greșit. Ulterior contestării baremului, dacă vi se pare că nu ați fost notați conform acestuia, ci în mod arbitrar, să contestați rezultatele lucrărilor.
Referitor la situația de la master și doctorat, refuzul de a preda echivalează cu o neîndeplinire a atribuțiilor cadrului didactic, lucru ce poate atrage sancțiuni de natură disciplinară. Recomandăm ca în ipoteza în care mai întâmpinați astfel de situații să le sesizați decanului facultății pentru ca acesta să ia toate măsurile necesare sancționării disciplinare a cadrului didactic. În ipoteza în care la nivel universitar nu puteți rezolva problema, recomandăm să faceți o sesizare direct către Ministerul Educației, detaliind situația și demersurile voastre anterioare.
DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.