EduLeaks #17 – profesoara noastră ne notează în funcție de ce cadouri îi cumpărăm

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis de Bianca referitor la un abuz comis în Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

„Servus, in primul rand felicitari pentru demers! Nu prea mai face lumea astfel de initiative, din contra, le ascundem pe toate sub covor. Eu voiam doar sa aflu ce poate face un student, nu eu, eu termin curand, dar poate ramane un exemplu pentru ceilalti. \r\nLa noi la facultate avem o profesoara care inca de la inceputul anului, spune seriei ce cadou i-ar placea sa primeasca. De la usctaor de par Dyson, la cercei cu diamante, notele noastre erau in functie de cum ne mulam pe lista ei de cadouri. Nu trebuie sa spun mai mult, deoarece se stie cine, din comunitate si nu sunt eu aici sa imi asum ce nu am facut la timp. Nu stiu daca asa ceva e normal intr-o tara democrata. Pentru mine a fost tarziu atunci, dar poate ceilalti pot sa mai faca ceva cu ajutorul vostru. Succes!”


Răspunsul echipei EduLeaks: 
În primul rând, dorim să-i mulțumim Biancăi pentru apreciere. Scopul proiectului Monitorul Educației a fost acela de a crește măcar puțin calitatea actului educațional din România prin monitorizarea celor ce iau deciziile în sistem și aducerea la cunoștința publicului a abuzurilor sesizate.

Referitor la problema sesizată, comportamentul expus de tine reprezintă o încălcare gravă a eticii și deontologiei universitare și poate, sub anumite circumstanțe, să constituie chiar infracțiunea de luare de mită prevăzută de art. 289 din Codul Penal. În ceea ce privește măsurile pe care le puteți lua, noi sugerăm, în primul rând, să strângeți probe cu privire la aceste episoade. Orice probe puteți avea vă vor ajuta să demonstrați ulterior în fața conducerii universității acest comportament. Apoi, ar trebui să realizați o sesizare către Comisia de Etică din cadrul Universității cu privire la atitudinea cadrului didactic și încălcarea Codului de Etică al Universității. Referitor la notele obținute, recomandăm să fiți atenți la conținutul baremului și să îl contestați dacă considerați că are itemi punctați greșit. Ulterior contestării baremului, dacă vi se pare că nu ați fost notați conform acestuia, ci în mod arbitrar, să contestați rezultatele lucrărilor.

DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.