EduLeaks #13 – În școala fiului meu se colectează „fondul școlii”

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis anonim referitor la un abuz comis în județul Constanța:

În clasa fiului meu se colectează fondul școlii iar părinții sunt forțați să contribuie cu cadouri pentru renovarea școlii. Cei care refuza sa cotizezesunt adeseori umiliti, iar copiii sunt mustrati de catre diriginta daca nu pot aduce fondul scolii la timp


Răspunsul echipei EduLeaks:
Fenomenele cunoscute sub numele de „fondul clasei” și „fondul școlii” reprezintă hibe ale sistemului de învățământ generate de subfinanțarea școlilor și liceelor de către autoritățile locale. Din aceste fonduri, de regulă, se achiziționează consumabile pentru utilizarea la ore, precum markere, bureți, topuri de hârtie etc. 

Reamintim că, în conformitate cu legislația în domeniu, autoritățile locale trebuie să contribuie, prin finanțarea complementară, la bugetele unităților de învățământ. În această situație, vă recomandăm să luați legătura cu conducerea școlii și să le solicitați să asigure materialele necesare din bugetul școlii. În cazul în care nu se identifică fonduri la nivelul unității de învățământ, ați putea adresa o solicitare primăriei pentru a sesiza această problemă. 

DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.