EduLeaks #8 – la facultatea mea se acordă burse doar studenților de la buget

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Monitorul Educației aduce în atenția cititorilor informații despre abuzurile care se întâmplă în sistemul de învățământ semnalate de diferiți cetățeni. Mai jos puteți citi mesajul transmis de Maria referitor la un abuz comis în cadrul Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”:

 

Bună, nu stiu daca e un abuz, dar la noi nu se dau burse sociale daca esti la taxa, doar daca esti la buget. Mie mi se pare incorect.

 

Răspunsul echipei EduLeaks: Bursele universitare sunt dispuse în mai multe categorii, conform legislației din domeniul educației. Există burse de merit, care se acordă pe baza mediei obținute de studenți, și burse sociale. Pentru bursele de merit, având în vedere că există criterii similare (media respectiv punctajul de reclasificare) cu cele pentru reclasificarea studenților, în sensul că ambele sunt bazate pe notele obținute de studenți, în cele mai multe dintre cazuri există un raport de identitate între studenții care sunt la buget și cei care beneficiază de burse.

Dacă situația se referă la bursele sociale, atunci reprezintă o încălcare a legii, având în vedere că nu pot fi adăugate criterii suplimentare față de cele care țin de venit sau cele care justifică încadrarea într-un grup vulnerabil. Ca atare, recomandăm să sesizezi această problemă la nivelul rectorului și, dacă nu, să sesizezi problema la nivelul ministerului.

 

DISCLAIMER: Nu garantăm că numele și prenumele persoanelor care semnalează abuzuri sunt cele reale, unii alegând să o facă sub un pseudonim.